Żywienie

ŻYWIENIE DZIECI W ŻŁOBKU



Dbając o prawidłowy rozwój naszych dzieci, dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci było zgodne z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności – HACCP, oraz zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis jest opracowywany dekadowo i uwzględnia wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoką jakość i dobór surowca, odpowiedniej wielkości porcje, staramy się ,żeby jadłospis był urozmaicony i tak dobrany, aby zachęcał dzieci do jedzenia.

W naszym żywieniu przestrzegamy diet: bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej i innych stosując się ściśle do zaleceń lekarza alergologa.

Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu o zaświadczenie od lekarza specjalisty. Lekarz określa rodzaj diety, listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych, a nie rodzic.

Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych tylko w oparciu o prośbę /oświadczenie/ rodziców.

Dzieci w wieku niemowlęcym karmione i pojone są “na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe z zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza rodzinnego.

● I Śniadanie – 8.00 – 8.30
● II Śniadanie – 11.00 – 11.30
● Obiad – 14.00 – 14.30

W ŻŁOBKU OBOWIĄZUJE REALIZACJA KSZTAŁTOWANIA WŁAŚCIWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH POPRZEZ:
• Stałe pory posiłków – zgodne z planem dnia.
• Urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis.
• Brak podjadania między posiłkami.
• Właściwe podejście praktyczno – psychologiczne do konsumpcji posiłków przez dzieci – w żłobku dzieci nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane.
• Właściwą kulturę spożywania posiłków – swobodna przyjazna atmosfera, kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką.
• Dzieci spożywają posiłki bez zbędnego pośpiechu i hałasu.
• Naczynia i sztućce dostosowane są do możliwości rozwojowych dzieci.
• W ciągu dnia dzieci mają stały dostęp do picia.
• Brak w jadłospisie słodyczy.
• Kształtowanie nawyku mycia rąk przed i po posiłku.

Posiłki spożywane są w jadalni, w której stoliki i krzesełka dostosowane są do wzrostu dzieci, rogi stołów są zaokrąglone. Każde dziecko ma swoje miejsce przy stole. Szanujemy niechęć dziecka do niejedzenia tych potraw, które mu nie smakują. Niemowlęta karmione są indywidualnie – butelką lub łyżeczką w tempie dostosowanym do jego rozwoju.